Popcorn i gryde

Sådan laves Popcorn i gryde

Det lyder bare så simpelt: Popcorn i gryde! Det var noget vi eksperimenterede med i 80′erne før MikroPop. Det var dengang, hvor vi også lavede pomfritter i en almindelig kasserolle, og hasselbagte kartofler var kongeføde – det er de nu stadig. Men Popcorn i gryde er langsomt forsvundet. De onde MikroPop tog deres store bid af markedet, da først mikrobølgeovnen slog i gennem. Men nu er de tilbage – velkommen til Popcorn i gryde.

Baggrunden for at lave Popcorn

Inden jeg kommer for godt i gang, så er det vigtigt at slå fast, at jeg langt fra er mesterkok. Faktisk forholder det sig nærmest modsat. Det kan stilles op i en punktform, som viser det tydeligt:

 • Jeg laver sjældent selv min mad.
 • Cirka 30% af mine måltider er på grænsen til det usunde.
 • Jeg holder af fastfood
 • Er opmærksom på økologi men:
  • Grøntsager osv. kan vaskes – det er fedt med længere holdbarhed.
  • Dyrene skal have det godt.
 • Jeg har i over 30 år troet at forloren hare… var hare.

Grunden til at jeg føler, at min baggrund kræver opmærksomhed er naturligvis, at jeg ikke har lyst til at føre nogen bag lyset. Det vil sige, at ingen af ingredienserne eller tilberedningen har skabt nogen grund til yderligere undersøgelse eller tanke fra min side. Min absolutte fokus i processen har derfor været at lave nogen gode Popcorn i en almindelig gryde.

Opskrift på Popcorn i gryde

Vi er nu kommet til det sjove – der skal laves popcorn. Følgende ingredienser og remedier skal bruges:

 • Majs – måske den vigtigste ingrediens
 • Madolie – F.eks. oliven
 • Salt
 • En gryde (3 liter)
 • Decilitermål

Ingredienser til Popcorn i gryde

Der er ikke så meget at sige om ovenstående. Dog har jeg valgt Popz majskerner. Der findes andre, men har man først stiftet kendskab til Popz, så er de svære at komme uden om. Popz har en lang række produkter bag sig som f.eks. Popz Mikropop, Popz færdigpop, Popz popcornmaskiner og Popz Flying Popcorn. Desuden har Popz Danmark også forhandlingen af Capri-Sonne i Danmark. Popz Danmark har også erhvervet sig en Elite Smiley! Til dem som ikke har set Elite Smiley’en hos det lokale pizzaria, så siger fødevarekontrollen om Elite Smiley:

Detailvirksomheder, som sælger mad og drikkevarer til forbrugerne, belønnes med elite-smiley’en, når de har fået mindst fire storsmilende smiley’er i træk og ikke haft nogen anmærkninger de seneste 12 måneder.

Hvordan laves Popcorn i gryde?

Det er nu tid til guf. Derfor bør du nøje følge opskriften, som jeg har gjort mig umage for at gøre overskuelig og letlæselig:

 1. Sæt gryden på en kogeplade og giv den max.
 2. Hæld en god sjat madolie i gryden (2-3 spisesker)
 3. Smid et par majskerner i gryden og vent til de popper – når de gør, gå videre til punkt 4.
 4. Mål en deciliter majskerner ud og drys allerede nu en spiseske salt ud over dem.
 5. Nu popper det løs. Ryst gryden med jævne mellemrum.
 6. Når det ikke popper mere, så tager du gryden af. Efterdrys med mere salt efter smag.

Nu har du lavet cirka 3 liter af de skønneste Popz Popcorn i gryde.

Færdige Popcorn

Er Popcorn usunde?

Uha, ja, det kan de sagtens være – har jeg hørt. Men det er ikke sort og hvidt. Der findes helt grundlæggende 5 forskellige typer Popcorn:

 • Mikropop
 • Popcorn i gryde
 • Popcorn fra biografen
 • Luftvarmet popcorn
 • Færdige Popcorn på pose

Jeg er ikke skarp i kalorietal, fedtprocenter og effekten af disse. Men jeg har gjort min research, overfladisk som altid, og er kommet frem til følgende resultat:

De usunde:

Popz Flying Mikropop indeholder 450 kcal. pr. 100g. Kims færdige Popcorn på pose indeholder cirka 390 kcal. Desuden antager jeg, at biograf-popcorn ligger på det samme niveau. Dette er ikke bekræftet.

De sundere

Majskorn indeholder cirka 350 kcal pr. 100g. En spiseske med olie indeholder cirka 90 kcal. Men vi må antage, at ikke al olien bliver fortæret. Det giver måske 400 kcal til Popcorn i gryde. Hov, det er jo ikke sundere end Kims færdige popcorn. Men måske alligevel da vi ikke har tilsat unødige ting til vores hjemmelavede popcorn.

Den sunde

Luftvarmet popcorn – 350 kcal pr. 100g. Men så får du også den mest tarvelige omgang popcorn, og det er testet, bekræftet og slået helt fast.

Til sammenligning ligger 100g. franske kartofler på cirka 500 kcal. Det er faktisk overraskende for mig, at popcorn ikke er sundere end ovenstående analyse viser. Jeg tænker, at jeg nok har glemt en mellemregning et sted.

Del jeres oplevelser herunder!

5 kommentarer til “Popcorn i gryde”

 1. Tak for tippene – vi har idag lavet de laekreste popcorn udfra denne guide og baade jeg selv og min snart 4-aarige dreng er vilde med dem! De blev delt ud til familien, som ogsaa blev helt positivt overraskede over dem! Vi poppede dem i kokosolie, da den taaler hoej varme, og smagen med tilpas salt blev helt perfekt og ikke kokos-agtig. Saa det tip er hermed givet videre 🙂

  1. Hej Camilla

   Tak for din positive kommentar : ) Jeg er rigtig glad for, at det blev vellykket for jer. Det er et godt tip med kokosolien, som jeg helt sikkert vil prøve af. Høj varme er vigtig – og så selvfølgelig at få gryden af i tide : )

   Salt skal der altid justeres lidt på, men finder man først den rette mængde, så er det skønne popcorn der kommer ud af det.

   Rigtig god dag.

 2. Olivenolie er IKKE velegnet, det skal være en olie der kan klare varmen fx solsikke eller raps. Når vi lavede popcorn i 70erne købte man kernerne i et sæt, hvor der lå en lille pakke palmin, som svarede til mængden af majs. Lidt lissom spaghetti var noget man købte i pakker med krydderiblanding og tomatkoncentrat – tilsæt bare kød.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.