Jordkølede øl

Der er ingen grund til at holde det hemmeligt. Jeg kan godt lide øl. Alt lige fra smagen, hyggen, lyden af 2 flaskehalse der mødes og virkningen. Jeg har derfor længe gået med tanken om at grave mig et ølhul og derved opnå gode jordkølede øl. Og når jeg nu har gjort mig nogen tanker, hvorfor så ikke fortælle lidt om mine jordkølede øl.

Jordkølede øl

Ideen til jordkølede øl

Ideen med ølhullet opstod, da jeg havde bygget mig et nyt skur i haven. I skuret blev der temmelig varmt, og da pladsen i køleskabet var trangt, så havde jeg brug for et alternativ. Jeg sender da også tanker til filmen Blinkende Lygter hvor Frits Helmuth hjælper Ulrik Thomsen med at finde den rette dybde til deres ølhul.

Lav dit eget ølhul

Det er virkelig nemt, at lave sit eget ølhul og dermed opnå CO2- og miljøvenlige jordkølede øl. For mig tog det cirka 2 timer med indkøb og det hele. Her er hvad du skal bruge:

  • En skovl eller spade
  • En beholder – f.eks. en mælkejunge
  • Et sted at grave
  • … og gerne nogen øl.

Nu er du egentlig klar! Det der dog er vigtigt at få med er, at du nøje bør overveje hvilken beholder, som du vil grave ned. Det er ikke kløgtigt at grave en papkasse ned – men find noget som er holdbart, og ikke skader jorden. Desuden skal beholderen også gerne have en god dybde. En dyb beholder giver koldere jordkølede øl. Men tænk på at du også skal kunne nå bunden af beholderen – ellers har du en dårlig dag i vente. Jeg brugte en mælkejunge. Det er en 40 liters beholder med låg. Jeg købte den på et marked for 100 kroner. Der er rigtig mange af dem på markeder eller på Den Blå Avis, så få evt. fat i sådan en.

Her ses mælkejungen inden den sættes i jorden.

Sidste skridt inden du kan nyde jordkølede øl

Nu skal jeg ikke lave det til raketvidenskab, men du har nu indkøbt de ting, som du skal bruge for at kunne lave jordkølede øl. Næste skridt er simpelt: Grav et hul! Det er virkelig hårdt, og du får brug for alle de gode tanker, som du kan trække frem. Jeg drak ikke øl, mens jeg gravede. Det ville jeg nyde efter udført ølhul. Herefter drak jeg også flere, men jeg anbefaler, at du gør det på den måde, som du har de bedste erfaringer med. Du kan uden problemer lave et ølhul, mens du er fuld, men spar lidt på indtaget, da du også skal kunne prøve en jordkølet øl.

Her er mælkejungen tilpas langt nede i jorden.

Når din beholder passer ned i det hul, som du har gravet, så sæt det ned i hullet og fyld godt med jord tilbage i hullet. Husk dog at du ikke skal fylde beholderen med jord! Det ville gøre dit projekt nytteløst.

Sørg for at glatte jord eller flis pænt ud bagefter. Har du en kæreste eller kone, så har du sikkert allerede haft en kamp om at få lov at grave i blomsterbedet. Det eneste du ikke ønsker er endnu et opgør lige nu, hvor du er så tæt på målstregen og dermed jordkølede øl i store mængder.

Her ses mælkejungen nedgravet og med låg på.

Jordkølede øl temperatur

Øl kræver ingen bestemt temperatur. Nogen kan lide dem rigtig kolde, andre varme mens visse blot ser på alkoholprocenten. Jeg kan se mig selv i alle lejre. Men med temperaturen på jordkølede øl så afhænger det primært at dybde. 2 meter nede i jorden er der cirka 7 grader. Temperaturen bliver naturligvis lavere jo dybere hullet bliver. I mit tilfælde hvor jeg cirka er 60 centimeter nede, her er temperaturen cirka 10-12 grader.

Jeg kan godt lide, at jeg kan smage øl. Med jordkølede øl og den temperatur det giver, er smagen kraftig. Det er meget forskelligt fra øl fra køleskabet, hvor smagen ofte er næsten væk på grund af en lav temperatur.

Jordkølede øl på en varm sommerdag

Under dette års virkelig varme sommer opdagede jeg en detalje ved mit ølhul, som jeg måtte finde en løsning på. Temperaturen på mine øl blev for høj, og det var måske ikke så sært, da solen i dagevis varmede låget op til min mælkejunge. Når jeg tog låget af kunne jeg se kondensvand på undersiden af låget. Jeg havde ikke brug for at spørge en professor eller google mig til forklaringer. Det stod klart at låget var en kilde til højere temperatur i ølhullet.

Løsningen var isolering. Jeg gik derfor på indkøb efter Sundolitt – også kendt som flamingo. Jeg købte en stor plade, som var 10 centimeter tyk. Denne skar jeg til og pressede op i låget. Dermed lukkede jeg varmekilden fra solens stråler på en nem måde. De fleste dage er det ikke nødvendigt med isoleret låg, men på de varme dage er det en rigtig god feature.

Som research til mit projekt læste jeg artiklen Byg et udendørs køleskab (ølhul)

Cool-Well ølkøler

Jeg har siden dette indlæg fået en Cool-Well ølkøler. Jeg har gjort mig mine erfaringer med denne, og du kan læse om det her på sitet – Klik her for at læse om Cool-Well ølkøler.

Har du erfaringer med ølhuller og jordkølede øl? Så skriv endelig gode råd og kommentarer herunder.

2 kommentarer til “Jordkølede øl”

  1. Hej

    Tak for dit tip

    Jeg har dog et spørgsmål, hvordan når du bunden af din ølkøler.

    Jeg tænker om der er nogen man kan ligge i

    Mvh

    Jesper

  2. Hej du. Min ex svigerfar har hus. Og viste mig en dag det trick med mælkejunge som han havde plantet midt i haven. Sagen er at mig og min kone lige har købt kolonihave. Så det første jeg tænkte var hold nu kæft mælkejunge i jord. = jordkølet bajer på vej. 😀 konen afviste det selvfølgelig. Men det jo godt at der er et ordsprog der hedder hvad fatter gør er altid rigtig. Så har lige købt mælkejunge. 😀🙈 så tænker måske bag hytten hvor ingen sol kommer. Kan man smage meget forskel? Mvh ricco hansen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.